Ud over dette, så er der dog også opstået spekulationer om hvorvidt det overhovedet er sundt at være vegetar eller endda veganer. Nogle mener, at det ikke er sundt, da man mister nutrienter, som man kun kan få gennem kød og dyreprodukter. Omvendt er der mange der mener, at det er enormt sundt, at være vegetar. Derfor er der naturligvis stor tvivl om det rent faktisk er sundt at være vegetar. Det vil vi gå lidt i dybden med i dette indlæg.
Billede: https://www.pexels.com/da-dk/foto/mad-sund-grontsager-bonner-142520/
Der er ikke nogen tvivl om, at vegetarisme er en bevægelse, som konstant er i fremgang. Flere og flere vælger, at blive vegetar. Samtidigt er det dog også en livsstil, som mødes af mange myter og spekulationer.
Hvis du er vegetar betyder det, at du spiser mælke- og æggeprodukter i modsætning til f.eks. lakto-ovo-vegetarer eller lakto-vegetarer. De spiser nemlig ikke ægge- og mælkeprodukter.
Næsten alt ny forskning viser, at vegetarisme er en ganske sund livsstil, som ikke indeholder den risiko for fejlernæring, som mange har påstået tidligere. Det er endda blevet meget tydeligt, at vegetarer generelt har en lavere forekomst af livsstilssygdomme end kødspisere. Derudover er deres generelle helbredstilstand er bedre. Det er dog vigtigt at nævne, at man ikke nødvendigvis kan sige, at det skyldes deres mad. Det kan nemlig også hænge sammen med, at folk der vælger at blive vegetar generelt også har fokus på andre aspekter af deres helbred.
En af de store myter der skal dækkes er dog, at man som vegetar ikke er specielt udsat for fejlernæring. I store træk er en vegetarkost nemlig præcist lige så dækkende og nærende, som en kost der indeholder kød. Man skal dog være ekstra opmærksom på nogle enkelte områder.
En god vegetarkost indeholder ikke mindre jern en kosten med kød. Tidligere har man generelt set på kødprodukter som menneskets primære kilde til jern i deres kost. Her er det dog vigtigt at nævne, at der også findes mange planter i planteriget, som også har gode jernkilder. Til gengæld optages jern fra planter dog dårligere en animalsk jern. Derfor kan man se en lavere jernkoncentration hos vegetarer, men det er så lille en forskel, at det er ubetydeligt.
Det samme gælder protein. Mange tror, at man skal spise kød for at få nok protein. Det er dog heller ikke tilfældet. Der findes utroligt mange planter, som er rige på protein. Linser og bønner er gode eksempler på planter, som er meget rige på protein.