EN DRINK, MANGE HISTORIER

MrOferto
Det er mørk i farven, det stammer fra Etiopien, det indtages 1500 millioner kopper om dagen og det anslås at give levebrød til over 100 millioner mennesker – hvad er det? Jamen, kaffe selvfølgelig!
EN DRINK, MANGE HISTORIER

Kaffens oprindelse er, bogstaveligt talt, animalsk. Ifølge legenden bemærkede etiopiske bønder i det 8. århundrede, hvordan deres geder dansede rundt efter at have spist en plante kaldet Coffea. En lokal munk besluttede at prøve det også og indså, at drinken var så opkvikkende, at den holdt ham vågen om natten. Kaffen blev født.

Fra trægrenen til kaffekoppen

Kaffetræet har brug for tropiske forhold for at vokse, og derfor trives det i varmen fra ækvator. Alt i alt produceres der 6-7 millioner tons råkaffe årligt. Verdens største kaffeproducerende land er Brasilien. Dens topplacering er stærk: kaffe produceres i landet næsten dobbelt så meget i forhold til Vietnam, som holder andenplads på listen.

Mere end 60 typer kaffe er kendt i verden, men to af dem har nået en kommercielt betydningsfuld position. Blødt smagende og nuanceret Arabica (Coffea arabica) står for 60 procent af verdens kaffeproduktion. Robusta (Coffea canephora) har en kraftigere smag, udgør omkring 40 procent af verdens kaffeproduktion og er fremragende til mørkristet kaffe, som fx espresso.

Frugterne produceret af kaffetræet er faktisk ikke bønner, men bær. Navnet på bønnen kommer af, at der er to frø inde i bæret, som ligner to små bønner. Modne kaffebær lyser mørkerøde, når de er klar til at blive indsamlet enten i hånden eller i maskine. Efter plukning skilles kaffebønner fra kaffebærrene, som renses og tørres. I ristere ristes kaffebønnerne til den ønskede ristningsgrad og males, så de passer til formålet: pandekaffe kræver en grovere maling end filterkaffe, mens espresso kan males meget fint.

Noget for enhver smag

Sort eller med mælk, kold eller varm? Der er mange måder at nyde sin kaffe på. Bestiller du en kaffe i Italien, får du en enkelt espresso, som bliver til når varmt vand under tryk presses igennem finmalet kaffe. Den franske café au lait laves ved at hælde mælk og kaffe i en skål samtidig, så man undgår lag mellem kaffen og mælken. Hvis du har brug for sukker i din kaffe i Tyrkiet, bør du nævne det når du bestiller din kaffe, fordi sukker tilsættes kaffen under tilberedningen. Men vidste du, at en lille dråbe fløde til din kaffe er med til at holde kaffen varmere i længere tid? Ifølge forskning afkøler kaffe med fløde omkring 20 % langsommere end almindelig sort kaffe.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla cappuccino, juoma, kahvi Kuvapankkikuva

Billede: Eyad Tariq / Pexels

Elefantkaffe?

Black Ivory er et thailandsk firma, der annoncerer at lave kaffe, som ingen nogensinde har smagt før. Virksomheden bruger – tror det eller ej – elefanter som hjælp med at lave kaffe. Kun de bedste kaffebær udvælges til produktion, som indsamles fra halvanden kilometers højde. Elefantpasserne blander bærrene med hvert dyrs yndlingsfoder, såsom ris, banan eller tamarind. Dette sikrer, at snacken falder i elefantens smag. Elefanternes mavesyrer nedbryder bærrene, og særlige aromaer klæber til bønnerne, der afsløres indeni. Processen fra elefantens mund til den anden ende kan tage op til tre dage, hvorefter de ufordøjede kaffebønner opsamles fra ekskrementerne. I den fløjlsbløde smagsverden af ​​vaskede og tørrede bønner mødes chokolade, malt, krydrethed og et strejf af græs.

I 2021 producerede Black Ivory Coffee Company kun omkring 215 kilo kaffe, hvilket gør den til den sjældneste kaffe i verden. Det er dog næppe alle, der har råd til at lave deres morgenkaffe fra Black Ivory: Et kilo af produktet koster cirka 18.700 kroner.

En kop kaffe, tak

Efter vand og te er kaffe den mest forbrugte drik i verden. Finnerne er verdensmestre – det vil sige at hver finne indtager gennemsnit 12 kilo kaffe om året. Kan den lange mørke vinter være årsagen til, at kroppen begynder at efterspørge stimulanser?

En deciliter kaffe kan indeholde 90-200 mg koffein. Og når det kommer til koffein, er det værd at huske på, at kaffe uden koffein findes ikke; såkaldt koffeinfri kaffe indeholder 2-12 milligram koffein per kaffekop.

Ud over koffein indeholder kaffe mineraler og vitaminer som kalium, magnesium og niacin. Kaffe er for eksempel blevet hævdet at forbedre korttidshukommelsen og bremse visse kræftformer. På den anden side, hvis den indtages overdrevent, kan kaffe hæve kroppens kolesteroltal og gøre det svært at sove. Så den gamle visdom gælder også til kaffe: Nyd med måde.


« Sådan spiser du varieret og sundt 6 x MORGENMAD »